Stosowanie środków czystości do dezynfekcji sprzętów

W obiektach gastronomicznych należy korzystać z takich środków czystości, które doskonale poradzą sobie z drobnoustrojami, ale z drugiej strony nie doprowadzą do zniszczenia powierzchni sprzętów itd. Najlepiej wybierać w takim przypadku środki oparte na alkoholach oraz aktywnym tlenie.

Środek niszczący bakterie, wirusy, grzyby i przetrwalniki

środki czystości dla gastronomii z OpolaZawsze warto przeczytać na etykiecie, czy środek nie niszczy gumy lub uszczelek i czy zawiera komponentę antykorozyjną. Wbrew pozorom jest to bardzo ważne. Najlepiej wybierać preparaty, które oprócz dezynfekcji zajmują się również konserwacją powierzchni. Jest jeszcze jedna kwestia, która z pewnością wymaga naszej uwagi. Istnieją środki dezynfekcyjne, które wymagają spłukiwania! To z kolei znacznie wydłuża cały proces czyszczenia. Lepiej wybierać preparaty, które nie wymagają płukania wodą i podlegają praktycznie w całości biodegradacji. Czyszczenie powierzchni takimi środkami chemicznymi jest o wiele przyjemniejsze, skuteczniejsze i pochłania znacznie mniej czasu. Takie środki czystości dla gastronomii z Opola można nabyć w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Bardzo często są to środki sprzedawane w pięciolitrowych kanistrach. Preparaty służą do dezynfekowania gastronomicznych maszyn, urządzeń, powierzchni, a to wszystko bez potrzeby spłukiwania. Produkt jest od razu gotowy do użycia – nie trzeba wcześniej przeprowadzać żadnych skomplikowanych rozcieńczeń z wodą.

Zadaniem dobrego środka czystości dla gastronomii jest zniszczenie bakterii, wirusów, grzybów, a także przetrwalników. Jeśli ma to być preparat dla restauracji i innych podobnych miejsc, to zawsze trzeba sprawdzić, czy środek może być stosowany w przypadku kontaktu z żywnością. Trzeba także sprawdzić, na jakie powierzchnie stosuje się środek. Zazwyczaj są to: aluminium, szkło, guma i inne.