Przetwory warzywne w słoikach

W sezonie letnim zajadamy się pysznymi owocami, które najlepiej smakują zaraz po zbiorach od lokalnego ogrodnika. Na jesień nasze spiżarnie zapełniamy jabłkami, gruszkami i wszelkimi warzywami bulwiastymi i korzennymi, z których nasze mamy i babcie wykonują przetwory.

Z jakich warzyw robi się przetwory?

przetwory warzywne sklepJeżeli nie chcemy, aby w zimie zabrakło nam soku z malin, dżemów owocowych, ogórków kiszonych, marynowanej papryki, czy surówki z kapusty czerwonej, to najlepiej po wakacjach zabrać do pracy w kuchni. Od września do końca października sadownicy oferują nam duży wybór warzy i owoców, z których możemy samodzielnie wykonać przetwory na zimę. Najczęściej robimy ogórki kiszone i konserwowe, ale także wykonujemy wszelkie sałatki z kapusty, pomidorów i papryki. Przetwory warzywne sklep spożywczy posiada w słoikach litrowych, lub pół litrowych i mają one dość długa datę ważności. Aby warzywa się nie zepsuły, muszą być odpowiednio zabezpieczone przez proces pasteryzacji, któremu są poddawane wszystkie przetwory. Zapasy na zimę możemy wykonać niemalże z każdego produktu, stosując jako konserwant tylko sól, cukier, albo ocet. W sklepach znajdziemy różne przetwory z grzybów, buraków i kapusty w zalewie octowej, która nadaje im odpowiednią chrupkość i wyjątkowy smak. Tak przyrządzone warzywa, mogą stać na półce nawet dwa lata, ponieważ szczelnie zamknięty słoik uniemożliwia dostanie się do środka powietrza, które mogłoby spowodować szybkie zepsucie zawartości znajdującej się wewnątrz pojemnika.

Warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem zdrowej diety i warto je spożywać także w okresie jezienno zimowym. Jeżeli nie możemy zjeść ich świeżych, to przetwory w puszkach i słoikach mogą nam je zastąpić. Samodzielne ich wykonanie pochłania sporo czasu, ale warto go poświęcić, żeby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.