Mieszałki do ciasta w piekarniach

Nowoczesne technologie w piekarnictwie przyniosły ukojenie dla rąk tysięcy piekarzy, którzy do tej pory wykonywali większość prac ręcznie. Urządzenia automatyczne do formowania chleba i innych produktów, do których wystarczy tylko włożyć ciasto na zawsze ułatwiły tą pracę. Ale to nie koniec technologii w tej dziedzinie.

Zastosowanie mieszałek do ciasta

mieszałkaJak już wspomniałem ułatwieniem jest maszyna do formowania chleba. Ale cały czas trzeba do niej wrzucić gotowe ciasto, które trzeba najpierw wykonać. Ci, którzy stawiają na najnowsze technologie również w tym miejscu odczują ulgę. Sprzętem, który ułatwia ten proces wypieku także jest dostępny i szeroko stosowany we wszystkich współczesnych piekarniach. Automatyczna mieszałka do ciasta to urządzenie mieszające, które wykorzystuje do pracy silniki elektryczne do napędzania mieszadeł. Dzięki czemu nie musimy ani ręcznie mieszać wyjściowej masy ani kręcić kolbami jak było we wcześniejszych nie automatycznych wersjach mieszarek. Współczesne urządzenia są bardzo pojemne a silniki w nich występujące są dużej mocy dlatego wydajność uzyskana z takich urządzeń jest dość wysoka. Dodatkowo mieszałki posiadają systemy wykrywające zbyt duże obciążenia silnika, przez co w odpowiednim momencie wyłączają go aby zapobiec jego uszkodzeniu. Do tego dochodzą systemy bezpieczeństwa polegające na czujnikach otwarcia klapy mieszarki przez którą wkłada się ciasto, jeśli pozostaje ona otwarta, to system nie załącza mieszania a prąd pozostaje odcięty.

Współczesne piekarnie swoją produkcje opierają tylko na mieszarkach, dzięki czemu zajmuje im to mniej czasu i mogą zdążyć z pieczeniem chleba na poranne dostawy. Dodatkowo mieszałki spełniają wszystkie normy do pracy z produktami spożywczymi, przez co możemy być pewni, że chleb powstający w ten sposób będzie wysokiej jakości.