Do czego służy chłodnio garownia?

Urządzenie to jest używane przede wszystkim w gastronomii przy produkcji wyrobów cukierniczych, chleba itp. Działa podobnie jak chłodnia, z tą różnicą, że posiada więcej zastosowań. Zatem jest bardzo pomocne w pracy piekarza czy cukiernika.

Jakie funkcje posiada chłodnia?

chłodnio garowniaFunkcjami tego urządzenia jest schładzanie – czynnik chłodzący jest całkowicie bezpieczny, zamrażanie oraz rozmrażanie, a także istnieje możliwość powtórnego podgarowania. Zatem idealnie sprawdza się między innymi do przechowywania zarówno wypieczonych jak i pół wypieczonych produktów, surowych i świeżych kęsów ciasta czy owoców. Dość ważnym atutem jest szeroki dostęp temperatur, dzięki czemu jest otworzonych wiele możliwości. Chłodnio garownia składa się ze ścian oraz specjalnego sufitu, które są odpowiedzialne za równomierne rozmieszczenie temperatury w pomieszczeniu. Panel jest dość prosty w obsłudze oraz w języku polskim. Zamiennikiem słów chłodnio garownia są urządzenia GUV, o czym warto wiedzieć. Procesy można wykonywać w dowolnej kolejności. Pomieszczenie to powinno być dodatkowo zabezpieczone przed wilgocią. Ceny chłodnio garowni zaczynają się od dziesięciu tysięcy do mniej więcej trzydziestu tysięcy. Od czego ona zależy? Standardowo od mocy urządzenia, wymiarów zewnętrznych jak i wewnętrznych, zakresu temperatury oraz rodzaju gwarancji.  Ponadto urządzenie to jest dostosowane do łatwego i nie zawierającego dużo czasu montażu. Oświetlenie w tym przypadku najczęściej to panele LED. Istnieje także możliwość zdalnego monitorowania tego typu urządzeń.

Jeśli ktoś z was planuje rozbudować piekarnię bądź cukiernię to myślę, że warto w nią zainwestować. Może cena urządzenia nie jest zbyt niska, ale sądzę, że w przypadku firmy, która otrzymuje sporo zamówień, powinna zwrócić się w bardzo krótkim czasie.