Stale zwiększająca się świadomość konsumentów sprawia, że coraz liczniejsza grupa osób na całym świecie poszukuje zdrowych rozwiązań w codziennym życiu. Znacznie częściej uprawiamy sporty, rezygnujemy z siedzącego trybu życia, staramy się również wprowadzać do diety zdrowsze produkty, rezygnując przy tym z produktów pochodzenia zwierzęcego lub zawierających gluten.
Groszek i fasola, czyli białko roślinne
Białko jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez niego nie byłaby możliwa budowa mięśni, więc jego obecność w jadłospisie jest niezbędna. Nadal ogromny procent ludności uważa, że najlepsze dla naszych organizmów jest białko pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to jednak do końca prawda. Osoby, które nie jedzą mięsa doskonale wiedzą, że idealnym źródłem białka są rośliny strączkowe, w tym bób, zielony groszek i fasola. Na bazie tych produktów powstaje eko białko roślinne, które z powodzeniem stosują kulturyści oraz inni, uprawiający sporty siłowe i budujący masę mięśniową. Suplementy diety na bazie białka roślinnego powstają często z izolatu białka z grochu i białka konopnego. Producenci artykułów eko, gwarantują, że warzywa są uprawiane bez użycia nawozów sztucznych, w naturalnym nieskażonym środowisku. Białka roślinne typu eko mogą być bez przeszkód spożywane nie tylko przez sportowców, ale również przez osoby uczulone na laktozę oraz wegetarian.
Zdrowie jest najważniejsze, przy czym stosowanie odpowiedniej diety ma na nie niebagatelny wpływ. Białko zwierzęce ma wielu zwolenników, mimo że jak pokazują badania jest bardziej kaloryczne niż produkty pochodzenia roślinnego. Białko roślinne jest również łatwiej wchłaniane przez nasze organizmy. Obecnie mamy dostęp do wielu produktów ekologicznym, które gwarantują wysoką jakość i wiele walorów zdrowotnych.